Контент

Прованський хліб Fougasse з шинкою та травами

Порцій: 8  
Калорійність: ккал  
Час приготування: підготовка 1,5 години, випікання 15 хвилин

Опис

Сьогодні пропоную Вам затишний та теплий рецепт домашнього хлібу, і не простого, а Прованського хлібу Fougasse! Як приємно прохолодної осінньої днини взяти до рук теплу, запашну, щойно випечену булочку! А які вони смачні та поживні! Такий хлібець гарно взяти з собою замість традиційного бутерброду – це дуже зручно, бо начинка тут всередині та нікуди не впаде)

Хлібці Fougasse можуть випікатися із найрізноманітнішими начинками: від найпростішого варіанту із оливковою олією та сіллю до вишуканих із сиром, шинкою та розмаїтими спеціями.

Французький Фугасс, так само як італійська Фокачча, мають спільне походження – від латинського «focus», тобто вогнище, бо колись давно такі хлібці пекли саме на вогнищі.

Інгредієнти:

На 8 хлібців:
  • 15 г свіжих дріжджів;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 150 мл теплої води;
  • 1/3 чайної ложки солі;
  • 1,5-2 склянки борошна;
  • 2 столові ложки олії в тісто та 1 для змащування;
  • 100 г шинки (грудинка);
  • 1 цибулина;
  • Прованські трави;
  • Сушений базилік;
  • Сушений чабрець;
  • Сіль та перець.

Інструкція:

У списку інгредієнтів подається базовий набір спецій, який Ви можете змінювати чи доповнювати на свій розсуд. Наприклад, я додаю до випічки куркуму – окрім того, що ця приправа корисна, вона ще й надає тісту гарного сонячно-жовтого кольору. Так само, окрім базиліку та чабрецю, цих чудових ароматних трав, можна додати до запашного букету розмарин чи оре гано, або ж замість прованських трав взяти італійські, якщо Вам більш до вподоби їхній аромат.

Олію в ідеалі бажано оливкову, а втім, із соняшниковою пекти також цілком прийнятно, хоч і не зовсім автентично.

Отже, кришимо дріжджі до миски та розтираємо їх із цукром до рідкого стану.

Вливаємо приємно тепленьку воду, розмішуємо.

Просіюємо десь із склянку чи трохи менше борошна – щоб після перемішування утворилось негусте тісто, як домашня сметана за консистенцією.

Накриваємо рушником та залишаємо в теплі на 15 хвилин.

Допоки тісто підніметься та наповниться повітряними бульбашками.

Тепер час поступово додати решту борошна, а разом із ним – сіль та олію. Можна сипнути трішечки духмяних трав до тіста.

Борошна треба стільки, щоб вийшло не липке та не надто круте тісто. Гарно вимішуємо його хвилин 5-10, щоб стало гладеньким, та викладаємо до миски притрушеної борошном. Накриваємо рушником та ставимо до теплого місця на 1 годину.

Тим часом можна приготувати начинку. Грудинку та цибулю дрібно ріжемо. Спочатку обсмажуємо на пательні грудинку, аби витопився жир, тоді додаємо цибулю та обсмажуємо разом. Тоді залишаємо, щоб начинка встигла охолонути.

Коли тісто підійде, легенько обминаємо його та ділимо на 8 частин.

З кожної розвалковуємо млинець, на середину якого викладаємо Негарячу, а тепленьку або кімнатної температури начинку.

Щільно защипуємо краєчки, збираючи їх докупи. Перевертаємо та залишаємо на 10 хвилин.

Тоді обережно розкачуємо у довгасті пласкі «листочки» та ножем робимо надрізи – по три навскоси з обох сторін, наче прожилки на листочках.

Викладаємо хлібці на деко, застелене змащеним олією пергаментом. Змащуємо їх олією та посипаємо сумішшю сушених трав, перцем та крупними кристалами солі.

Залишаємо на 15 хвилин у теплі, а тим часом можна розігріти духовку до 200 С.

Ставимо деко трохи вище середнього рівня, а на дно духовки я ставлю жаростійкий посуд (пательню) із водою, щоби випічка була не пересушеною. Випікаємо хлібці до світло-золотавого кольору, близько 15 хвилин.

Для різних духовок час випікання може відрізнятися – від 12 до 20 хвилин, тож пильнуйте за випічкою)

Готові хлібці викладаємо на тацю.

Які ж вони духмяні та м’якенькі!

А ще й дуже смачні!

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1

(2 голоса, в середньому: 5 з 5)

Рекомендуємо прочитати:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Додайте світлину страви, jpg

Підвал

Лічильник відвідувачів